08 مهر 1402
RSSFacebookTwitterLinkedinDiggYahooDelicious

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت از بیمه میهن قدردانی کرد

حجت الاسلام و المسلمین نواب در دیدار با مدیرعامل بیمه میهن، در جریان نحوه خدمت‌ رسانی به زائران اربعین ۱۴۰۲ قرار گرفت و ضمن تشکر و قدردانی از بیمه میهن به عنوان بیمه گر اربعین ۱۴۰۲ گفت: بیمه میهن با اینکه اولین سال است به عنوان بیمه‌گر اربعین در عراق خدمت‌رسانی کرده، عملکرد قابل قبولی داشته است.

به گزارش بورس  بانک و به نقل از روابط عمومی بیمه میهن ،وی ضمن عرض خسته نباشید به دست اندرکاران بیمه میهن در اربعین افزود: با توجه به زیرساخت فناورانه‌ای که امسال بیمه میهن رونمایی کرد باید همه نواقص بررسی و با رفع آن، سال آینده زائران اباعبدالله(ع) خدمات ارزنده تری دریافت کنند.

شیخ الاسلامی، مدیرعامل بیمه میهن نیز در این دیدار با بیان اینکه بیمه میهن به تعهدات خود در چارچوب قرارداد با سازمان حج و زیارت عمل کرده است، گزارشی از اقدامات بیمه میهن و خدمت رسانی به زائرانی که بصورت حضوری یا غیرحضوری برای دریافت خدمات، از قبیل ویزیت سرپایی، دریافت دارو، بستری، اعزام آمبولانس، اعزام فوت شدگان و… به بیمه میهن مراجعه کرده اند ارائه داد.

 

بیمه پارسیان افزایش سرمایه می دهد

به گزارش بورس و بانک و به نقل از روابط عمومی شرکت بیمه پارسیان ؛ از برنامه افزایش سرمایه 23 درصدی از دو محل سود انباشته و اندوخته خبر دادند.

بر اساس این گزارش، "پارسیان" در نظر دارد سرمایه فعلی را از 1.3 به 1.6 هزار میلیارد تومان برساند. تامین مالی این شرکت بورسی از دو محل سود انباشته و سایر اندوخته ها به منظور اصلاح ساختار مالی اعمال خواهد شد.

صلاحیت مهران رضوانی برای مدیر عاملی بیمه تجارت‌نو تایید شد

انتصاب دکتر مهران رضوانی به عنوان مدیرعامل شرکت سهامی بیمه تجارت‌نو (سهامی عام) برای مدت باقی‌مانده از ماموریت اعضای هیئت‌مدیره شرکت بیمه تجارت نو از سوی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران بلامانع اعلام شد.

به گزارش بورس و بانک و به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل بیمه مرکزی ، در این ابلاغیه دکتر علی استاد هاشمی خواستار افزایش سرمایه برای خروج شرکت از شرایط موجود، متنوع سازی پرتفوی و متناسب سازی ضریب خسارت، اصلاح ساختار سازمانی و سرمایه انسانی شرکت، ، مدیریت بهینه درآمد هزینه و مولدسازی دارایی ها، برنامه ریزی برای پرداخت خسارات معوق شد. رئیس کل بیمه مرکزی در بخش دیگری از این ابلاغیه، برنامه ارائه شده در جلسات هیات عامل را مبنای ارزیابی عملکرد مدیران دانست.

مدیرعامل و اعضای هیات مدیره بیمه ملت با رئیس‌کل بیمه مرکزی دیدار کردند



رئیس‌کل بیمه مرکزی در دیدار با مدیرعامل و اعضای هیات مدیره بیمه ملت گفت: حفظ ثبات مدیریتی و تعامل سازنده مدیران شرکت‌های بیمه با ذینفعان، نقش موثری در رسیدن به هدف‌گذاری‌های صنعت بیمه دارد.

به گزارش بورس و بانک و به نقل از  روابط عمومی بیمه ملت، علیرضا یزدان دوست مدیرعامل، داود قاسم‌پور دیزجی رییس هیات مدیره، محمدتقی چراغی نایب رییس هیات مدیره، ابراهیم نوروزی دستگردی و مهدی کشاورز بهادری از اعضای هیات مدیره این شرکت، با علی استاد هاشمی رئیس‌کل و جمعی از معاونان بیمه مرکزی دیدار کردند.

رئیس کل بیمه مرکزی در این دیدار صمیمانه، بر تقویت تعامل بین نهاد ناظر و شرکت‌های بیمه تاکید کرد و گفت: توجه به این موارد در کنار تسهیل‌گری مقررات و اصلاح آیین‌نامه‌ها، به ارتقای سطح کیفیت خدمات صنعت بیمه منتهی می‌شود.

استاد هاشمی همچنین با تاکید بر تقویت نگاه نظارتی بیمه مرکزی و برپایی جلسات منظم با حضور تصمیم‌سازان نهاد ناظر و مدیران ارشد صنعت بیمه در دوره جدید گفت: حفظ ثبات مدیریتی و تعامل سازنده مدیران شرکت‌های بیمه با ذینفعان، نقش موثری در رسیدن به هدف‌گذاری‌های صنعت بیمه دارد.

در این دیدار، یزدان‌دوست مدیرعامل بیمه ملت، ضمن تبریک انتصاب استاد هاشمی به ریاست کل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، به بیان دیدگاه‌ها و پیشنهادهای خود درباره آینده صنعت بیمه و افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشور پرداخت.
مجید مشعلچی قائم مقام رئیس‌کل، علی بنیادی نایینی معاون طرح و توسعه و مجتبی حیدری معاون توسعه مدیریت و منابع بیمه مرکزی نیز در این دیدار به طرح دیدگاه‌های خود درباره مسائل مطرح شده در نشست مذکور پرداختند.

با یک پله ارتقا، ظرفیت مجاز نگهداری ریسک بیمه ملت به مرز ۱۴ هزار میلیارد ریال رسید

بر اساس «آخرین ظرفیت مجاز نگهداری ریسک شرکت‌های بیمه بر مبنای اطلاعات آخرین صورت‌های مالی مصوب» که بیمه مرکزی منتشر کرده است، ظرفیت مجاز نگهداری ریسک شرکت بیمه ملت به مرز ۱۴ هزار میلیارد ریال رسیده است.

به گزارش بورس و بانک و به نقل از روابط عمومی بیمه ملت، گزارش بیمه مرکزی جمهوی حاکی از آن است که شرکت بیمه ملت با کسب ظرفیت مجاز نگهداری ریسک تا رقم ۱۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد و ۳۱۶ میلیون ریال، به جایگاه پنجم شرکت‌های بیمه در این شاخص مهم بیمه‌گری صعود کرده است.

پیش از این، شرکت بیمه ملت با ظرفیت نگهداری بیش از ۹.۴ هزار میلیارد ریال، در رتبه ششم شرکت‌های بیمه قرار داشت.
ظرفیت مجاز نگهداری ریسک، یکی از شاخص‌های مهم عملیات بیمه‌گری است که میزان ریسک قابل پذیرش هر شرکت بیمه در هر رشته، بازار و یا منطقه را مشخص می‌کند.

نهاد ناظر صنعت بیمه تاکید کرده است که بیمه‌گذاران باید ظرفیت مجاز نگهداری را در کنار سطح توانگری مالی شرکت‌های بیمه، به عنوان معیارهای اصلی انتخاب شرکت بیمه‌گر مدنظر قرار دهند.

شرکت بیمه ملت از منظر شاخص توانگری مالی، در چهار سال گذشته بالاترین جایگاه را در صنعت بیمه دارد. در سال جاری و بر اساس اعلام بیمه مرکزی، توانگری مالی این شرکت در سطح «یک» ماندگار شده و نسبت توانگری ۴۵۷ برای این شرکت به ثبت رسیده و رکورد توانگری مالی صنعت بیمه را ارتقا داده است.

 

پرداخت هزینه های اسناد درمانی قرارداد بنیاد شهید و امور ایثارگران به روز رسانی شد

مدیر بیمه های درمان شرکت بیمه دی از به روز رسانی اسناد و پرداخت هزینه های درمانی مستقیم و غیر مستقیم به بیمه شدگان و مراجع درمانی خبر داد.

به گزارش بورس و بانک و به نقل از روابط عمومی بیمه دی ؛ مجتبی عابد مدیر بیمه های درمان شرکت بیمه دی با اشاره به پرداختی های مراجع درمانی بیان کرد: با وجود تأمین های مالی صورت گرفته از طرف بنیاد و سازمان برنامه و بودجه کشور، پرداخت ها به مراجع درمانی سرعت گرفته و در حال حاضر نسبت به میانگین صنعت در سرعت پرداخت ها در جایگاه خوبی قرار داریم.

وی افزود: با وجود بدهی ۱۲۰۰ میلیارد تومانی بنیاد شهید و امور ایثارگران به بیمه دی بابت حق بیمه های این قرارداد و شرایط اقتصادی موجود در کشور که همه ارکان اقتصادی را تحت تأثیر خود قرارداده است، تیم مدیریتی شرکت بیمه دی با رایزنی های متعدد توانسته است با استناد به قانون مبنی به التزام دولت در تأمین بودجه مورد نظر این قرارداد، در خصوص تأمین اعتبار با سازمان برنامه بودجه و بنیاد شهید و امور ایثارگران توافقاتی را برای تداوم پرداخت ها منعقد کند.

عابد در ادامه اظهار داشت: در حال حاضر تمامی مراجع درمانی و همچنین داروخانه ها تا اول خرداد ۱۴۰۲، تعهدات معوق خود را دریافت کرده اند و تا ۱۰ روز آینده معوقات تا اول تیرماه نیز به ایشان پرداخت خواهد شد. شرکت بیمه دی در سال حدود ۲۲ میلیون مراجعه فقط از قرارداد درمان ایثارگران به مراکز درمانی دارد که بهبود و پایش فرآیندهای درمانی و بیمه ای این حوزه بسیار حائز اهمیت است.

مدیر بیمه های درمان شرکت بیمه دی با اشاره به بهبود فرآیندهای بیمه گری اظهار کرد: بخشی از نارضایتی های جامعه ایثارگری مربوط عدم اطلاع رسانی تعهدات قرارداد و نحوه کسورات درمانی و همچنین تاخیر در پرداخت ها است که خوشبختانه مدت زمان رسیدگی به اسناد پزشکی بیمه شدگان و پرداخت هزینه ها، کاهش قابل توجهی داشته است. به طوری که با پیگیری ها تا کنون به مرحله ای رسیده ایم که اسناد طی مدت زمان ۱۵ الی ۲۰ روز پرداخت می شود.
وی افزود: در ادامه نیز طرح دارو رسان که هم اکنون به صورت آزمایشی برای جانبازان معزز ۷۰ درصد اجرا شده است، برای کلیه بیمه شدگان قرارداد بنیاد شهید اجرایی خواهد شد.

عابد همچنین در خصوص تسهیلات این شرکت در اجرای قرارداد تکمیل درمان ایثارگران عنوان کرد: در راستای رفاه حال بیمه ‌شدگان معظم این قرارداد، نزدیک به هزار واحد جمع‌آوری خسارت مستقیم و ۹۴۰۰ مرکز درمانی طرف قرارداد با بیمه دی در کل کشور به کار گرفته شده‌اند به نحوی که از فروردین‌ ماه سال جاری تاکنون، حدود ۹۰۰ هزار نفر از این جامعه‌ی هدف، از خدمات مراکز طرف قرارداد بهره‌مند شده و روزانه نزدیک به ۵۷ هزار خدمت از طریق این مراکز درمانی، به آنان ارائه می‌شود.

مدیر بیمه های درمان بیمه دی در پایان افزود: امیدواریم با پرداخت های منظم بنیاد شهید و امور ایثارگران و تامین اعتبار از سوی سازمان برنامه و بودجه این نظم دچار تزلزل نشود. چرا که پرداخت حق بیمه این قرارداد نقش مهم و مستقیمی در به روز رسانی پرداخت های بیمه دی به ذی نفعان خواهد داشت.
 

صفحه1 از686